PENGHARMONIAN APLIKASI PRINSIP KHIYAR BAGI JUAL BELI DALAM TALIAN - Roshaimizam Suhaimi; Mohd Hapiz Mahaiyadin; Jasni Sulong (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Transaksi jual beli dalam talian dijalankan berasaskan akad bayn al-gha’ibin ataupihak berakad yang saling berjauhan dan barangan dalam bentuk gha’ib. Ini adalah bentukbay al-gha’ib disebabkan pihak berakad 27 pembeli tidak dapat membuat penelitian terhadapbarangan secara fizikal. Situasi tersebut jika tidak dilaksanakan secara teliti bolehmendatangkan gharar dan dharar dalam jual beli. Elemen gharar dan dharar ini bolehmengakibatkan akad menjadi batal. Maka, untuk memastikan gharar dan dharar dapatdielakkan antara aspek yang perlu diberikan perhatian dalam jual beli dalam talian adalahberkaitan pembatalan atau penarikan diri dari urus niaga. Di dalam prinsip muamalat Islamini dikenali sebagai khiyar. Tetapi disebabkan ciri-ciri jual beli dalam talian yang agakberbeza dengan jual beli yang biasa diamalkan memerlukan perincian yang jelas agar prinsipini dapat dipraktiskan. Oleh itu, kajian ini dijalankan berasaskan kajian literatur dengannmenganalisis karya-karya fiqh dan kajian-kajian semasa berkaitan bidang kajian. Hasil kajianmerumuskan prinsip khiyar al-majlis, khiyar al-sharat, khiyar al-‘ayb dan khiyar al-ru’yahadalah bersesuaian dan boleh diterima pakai dalam jual beli dalam talian. Walaupun begitu,aplikasinya memerlukan beberapa penyesuaian dan mekanisme untuk diadaptasikansebagaimana dibincangkan dengan terperinci dalam kajian ini.