MIGRASI AGAMAWAN DAN IMPAKNYA TERHADAP ADAT DAN BUDAYA MASYARAKAT ISLAM DI SABAH - Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin,; Syamsul Azizul Marinsah,; Saifulazry Mokhtar,; Azmin Pullong, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kertas kerja ini membahaskan impak migrasi golongan agamawan terhadapperubahan adat dan budaya masyarakat Islam di Sabah. Kajian kualitatif ini dijalankandengan menggunakan metode analisis kandungan dan temu bual. Data kualitatif ini dianalisissecara deskriptif dan disusun secara bertema. Hasil kajian mendapati migrasi agamawan telahmembawa perubahan kepada adat dan budaya masyarakat Islam di Sabah. Bermula denganpenerimaan Islam sebagai pegangan agama, seterusnya proses dakwah dan pendidikan yangberterusan, telah mengurangkan pengamalan adat dan budaya berunsurkan animisme kepadacara hidup berlandaskan Islam. Kajian ini menunjukkan bahawa migrasi golongan agamawanberupaya memberikan impak signifikan di tempat yang didatangi mereka dan aspek ini wajaruntuk diterokai lagi untuk kajian-kajian lanjutan.