KEPENTINGAN ILMU DAKWAH TERHADAP PENDAKWAH KONTEMPORARI MENURUT PERSPEKTIF MUHAMMAD AL-GHAZALI: SATU ANALISIS - Saifulazry Mokhtar,; Azmin Pullong,; Mohd Nur Hidayat Hasbollah,; Sharifah Darmia Sharif Adam, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Aktiviti dakwah adalah satu amalan mulia yang dituntut oleh Allah SWT dandisarankan oleh Rasulullah SAW untuk diamalkan. Walaupun ia merupakan satu sunnah yangsangat diutamakan, namun masyarakat seringkali memandang enteng dalam pelaksanaanya.Sebagai seorang pendakwah yang berkaliber, beliau perlulah terlebih dahulu menyiapkan diridan mendalami ilmu dakwah sebelum melaksanakan tuntutan mulia tersebut serta memastikandakwah yang dilaksanakan tersebut tepat dan berkesan. Justeru, kajian ini dijalankan adalahbertujuan untuk mengetengahkan kepentingan ilmu dakwah terhadap pendakwah masa kinimenurut perspektif Muhammad al-Ghazali dalam Kitab Fiqh al-Sirah. Kajian ini menggunakankaedah analisis dokumen iaitu merujuk kepada Kitab Fiqh al-Sirah karangan Muhammad al-Ghazali. Hasil dapatan kajian menemukan tujuh kepentingan ilmu dakwah yang harusdiketahui oleh pendakwah masa kini iaitu seseorang yang berketurunan mulia, mempunyai sifatsabar yang tinggi, seorang yang bijak dan pintar, mempunyai sumber kewangan yang baik,mempunyai akhlak yang mulia, bersikap peramah dan berhati luhur serta memperbanyakanwaktu muhasabah diri. Dengan mengaplikasikan kaedah dan manhaj dakwah yang disarankanoleh Muhammad al-Ghazali sudah pasti aktiviti dakwah yang dijalankan oleh seseorangpendakwah itu akan membuahkan hasil seperti yang diidamkan. Semoga dengan penerapanrekayasa dakwah ini dapat dijadikan sebagai menu utama dalam landskap dakwah masa kini.