KEARIFAN TEMPATAN MASYARAKAT DUSUN DALAM PANTANG LARANG MEMASUKI KAWASAN HUTAN: ANALISIS DARI PERSPEKTIF HUKUM ISLAM - Mohammad Firdaus Hasmin; Syamsul Azizul Marinsah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Setiap masyarakat di seantero dunia umumnya mempunyai amalan tradisi yangdiwarisi daripada leluhur mereka, salah satunya adalah pantang larang. Pantang larangmerupakan istilah yang selalu diguna pakai oleh para leluhur sebagai suatu bentuk peraturanlisan bagi mengawal, menjaga, dan memastikan kehidupan keluarga serta masyarakat sentiasadalam keadaan yang aman, tenteram dan sejahtera. Sesebuah pantang larang, terbentuk hasildaripada pengalaman para leluhur sewaktu berinteraksi dengan alam sekitar, yang bersifat‘sebab’ dan ‘akibat’ iaitu, ‘jika melakukan ini dan itu akan terkena ini dan itu’. Oleh itu, setiappantang larang yang dimiliki oleh sesebuah kaum seringkali diikuti dengan ancaman sekiranyapantang larang itu dilanggar akan ditimpa musibah dan nasib buruk. Justeru, kajian ini cubauntuk meneliti unsur kearifan tempatan (al-hikmah) yang terdapat dalam pantang-larangmemasuki kawasan hutan masyarakat Dusun di Sabah. Kajian ini berbentuk kualitatif. Olehitu, setiap data yang dibincangkan telah dikumpul melalui sesi temubual. Bagi menganalisisdata tersebut, pengkaji telah merujuk dokumen yang berkaitan pantang larang, buku-bukusaintifik yang berkaitan dan kitab-kitab agama bagi tujuan melihat dari perspektif hukumIslam. Hasil kajian ini mendapati, wujud unsur kearifan tempatan (al-hikmah) dalam kesemuapantang larang tersebut. Sebahagiannya didapati sejajar dengan dalil syarak, manakalasebahagian yang lain disokong oleh bukti saintifik. Oleh itu, pantang larang ini tidak harusdiketepikan dan ianya boleh diamalkan.