TINJAUAN TERHADAP KEPERLUAN GARIS PANDUAN ZAKAT TERHADAP MATA WANG KRIPTO DI MALAYSIA - Rahmawati Mohd Yusoff,; Siti Afiqah Mohammad,; Zulhazmi Yusof,; Mohammad Hidir Baharudin,; Ahmad Nawawi Yaakob, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Perkembangan teknologi pada masa kini telah meningkatkan penggunaan wangkripto di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, isu zakat wang kripto masih masih tidak jelaskerana pemahaman dan tafsiran ulama yang yang berbeza terhadap ciri-ciri wang kripto yangwajib dikenakan zakat. Justeru itu, artikel ini akan membincangkan isu keperluan kepada garispanduan zakat terhadap wang kripto menurut perundangan Islam dan sistem perundangan diMalaysia. Perbincangan dalam artikel ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dimana isu masalah ini akan diteliti dengan mengupas sorotan literatur menurut perspektifundang-undang Islam serta perspektif undang-undang dan situasi semasa di Malaysia. Hasilkajian melalui kaedah ini menunjukkan bahawa masih belum terdapat garis panduan zakatwang kripto yang jelas yang boleh dijadikan rujukan kepada masyarakat walaupun kewujudanpenggunaan mata wang kripto semakin meluas pada masa kini. Oleh itu, keperluan terhadapgaris panduan bagi ketetapan zakat mata wang kripto amat penting terutamanya sebagairujukan kepada institusi-institusi zakat yang seterusnya dapat menyumbang kepadapembangunan ekonomi di Malaysia pada masa akan datang.