SUNTIKAN DERMAL FILLER DALAM RAWATAN KOSMETIK MENURUT PERSPEKTIF ISLAM - Ahmad Mujahideen Haji Yusoff; Noormaizatul Akmar Muhamad Nasir; Noraini Mohd Noor; Nurul Husna Yaacob (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Rawatan kosmetik adalah rawatan yang melibatkan penggunaan bahan tertentu danprosedur tertentu yang mencantikkan atau memulihkan keadaan dan mengembalikan kepadabentuk asal atau bentuk baharu. Dalam kepelbagaian bentuk rawatan kosmetik, rawatandermal filler merupakan salah satu rawatan kosmetik yang paling diminati pada masa kini.Namun begitu, penggunaan dermal filler menjadi satu masalah dari perspektif agama Islamdisebabkan kaedah perlaksanaan dan juga sumber bahan yang diragui statusnya di sisi Islam.Kajian ini menganalisis hukum suntikan dermal filler dalam rawatan kosmetik. Kajiankualitatif ini melibatkan metod kajian dokumentasi dalam pengumpulan data dan dianalisismenggunakan perisian N-Vivo. Hasil dapatan dari kajian ini mendapati bahawa Islam telahmenetapkan beberapa panduan dalam penggunannya yang mana hukum rawatan dermal fillerdibenarkan Islam sekiranya mempunyai sesuatu tujuan dan keperluan untuk kebaikan dirisendiri dan membaikpulih kecacatan pada anggota badan.