PENGARUH TINGKAH LAKU, PENGETAHUAN DAN KEAGAMAAN TERHADAP PEMBELIAN PRODUK HALAL - Azmi bin Aziz; Muhamad Sazeli Bin Mohd Nazir; Ishak Bin Haji Abd Rahman; Abdullah Sanui Othman (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kajian ini bertujuan mengkaji faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaterhadap pembelian produk makanan dan minuman halal dengan mengenalpasti sama adafaktor pengetahuan, amalan ibadah, pengaruh rakan sebaya dan sikap mempengaruhi niatpengguna terhadap pembelian produk makanan dan minuman halal. Responden yang terlibatmerupakan para pengguna yang dipilih secara rawak dari kalangan pelajar UKM kampusBangi iaitu seramai 126 orang responden yang menjawab soalan kaji selidik yang diberikansecara maya (online) melalui platform ‘Google Form’. Analisis data dibuat denganmenggunakan IBM Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 20.0 yang merangkumidata deskriptif, skor min, dan analisis regrasi yang digunakan untuk mengetahui faktor manayang lebih mempengaruhi terhadap pembelian produk halal. Hasil dari penyelidikan inimenunjukkan bahawa setiap faktor mempunyai hubungan dan mempengaruhi pembelianproduk makanan dan minuman halal.Hasil utama kajian menunjukkan bahawa faktor sikapterhadap produk halal merupakan faktor yang paling mempengaruhi dalam analisis regresi.Ini menunjukkan bahawa sikap memainkan peranan yang besar dan mengatasi faktor amalanibadah, pengetahuan dan rakan sebaya didalam mempengaruhi niat seseorang ketikapembelian produk makanan dan minuman halal dilakukan.