APLIKASI LATIHAN SPIRITUAL ISLAM SECARA DIGITAL DALAM PROGRAM PEMBANGUNAN PELAJAR DI UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG - Mohd Nasir Ayub,; Mohd. Suhardi Mat Jusoh,; Noorhuzaimi @ Karimah Mohd Noor,; Rashidi Abbas, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kajian ini adalah untuk menilai tahap kebolehgunaan dan keberkesanan aplikasilatihan spiritual Islam berbantukan modul digital latihan tazkiyah al-nafs dalam programpembangunan spiritual pelajar di Universiti Malaysia Pahang (UMP). Reka bentuk kajian iniberbentuk kajian penerokaan berasaskan pendekatan kajian kualitatif iaitu data-data kajiandikumpul dari laporan refleksi program dan kajian temubual dengan peserta-peserta programlatihan spiritual Islam. Seramai 15 orang peserta telah terlibat dalam program latihan ini danresponden kajian telah dipilih secara persampelan tujuan bagi tujuan penilaian aplikasilatihan. Data-data kualitatif telah dianalisis secara induktif bagi menjawab soalan-soalankajian apakah, bagaimanakah dan sejauhmanakah dalam konteks kajian kualitatif. Secarakeseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan aplikasi latihan spiritual Islam berbantukanmodul digital ini dapat diaplikasi dan memberi impak yang sangat positif kepada setiappeserta. Akhirnya, kajian ini merumuskan bahawa aplikasi latihan spiritual Islam berbantukanmodul digital amat sesuai diaplikasikan dalam program pembangunan spiritual pelajar bagimempertingkatkan nilai kualiti spiritual dan kesejahteraan diri pelajar.