TAFSIR RASAIL AL-NUR KARYA BADIUZZAMAN SAID NURSI: PENELITIAN TERHADAP SUMBER DAN PENGARUHNYA KEPADA PEMBANGUNAN UMMAH - Mohd Nasir Ayub; Surita Hartini Mat Hassan; Asjad Mohamad; Mohd Kamal Azman Jusoh; Mohd Suhardi Mat Jusoh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Kejatuhan khilafah Uthmaniah di Turki menjadi asas kukuh kepada kecelaruanpemikiran umat Islam. Situasi ini menjadikan umat Islam mula berkiblatkan kepada Baratterutamanya dalam aspek kebebasan hidup, kemajuan kebendaan dan sebagainya yang banyakmenyalahi syarak dan melampaui batas kemanusiaan. Republik Turki di bawah rejim Kemalistelah bersekongkol dengan kelompok ekstrimis Barat yang berusaha menghilangkan syiarsyiarIslam melalui akta-akta yang digubal dalam negara. Antaranya pengharaman penulisandan percetakan karya-karya agama secara bebas termasuklah karya Rasail al-Nur yang ditulisoleh Syeikh Badiuzzaman Said Nursi. Setelah melalui tekanan selama beberapa dekad,akhirnya Rasail al-Nur berjaya diterbitkan, sekali gus berperanan menjawab segalakecelaruan yang berlaku dalam masyarakat serta mengukuhkan kembali keimanan umat Islam. Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan kekuatan tafsir Rasail al-Nur dari sudut sumber danpengaruhnya sehingga menjadi musuh kepada kerajaan Kemalis yang memerintah pada masaitu. Kajian ini adalah kajian kepustakaan dan analisisnya berdasarkan kerangka analisistekstual. Kajian ini mendapati Rasail al-Nur mempunyai kekuatannya yang tersendiri danberjaya menepis segala kecelaruan yang ditimbulkan golongan Sekularis dan Atheis Baratdengan hujah-hujah yang mengkagumkan sehingga dianggap pencetus kepada perubahanmasyarakat Turki moden yang lebih islamik.