INISIATIF PERLAKSANAAN WAKAF AIR DI MALAYSIA: PEMBANGUNAN DAN PERLAKSANAAN DARI TAHUN 2020-2022 - Aemy bin Aziz,; Syaimak Binti Ismail,; Muhammad Anas Bin Ibrahim,; Muhammad Saiful Islam Bin Ismail, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Wakaf merupakan satu akad ekonomi Islam yang di jana bagi memberi faedah dan kebaikan kepada seluruh masyarakat sama ada masyarakat Islam khasnya atau bukan Islam sebagai salah satu medium dakwah dan penghasilan asset kekal. Melalui akad wakaf pemberi barangan wakaf boleh menjana pahala secara berterusan melalui pemberian harta wakaf yang bermanfaat untuk digunakan oleh masyarakat secara berterusan. Disamping itu melalui instrument wakaf ini, masyarakat Islam boleh bersama-sama menjana program bantuan atau pemberian manafaat secara berterusan kepada golongan yang memerlukan melalui pembinaan projek wakaf secara kekal seperti pembinaan bangunan atau pembinaan projek kebajikan. Manafaat daripada program ini mampu memenuhi keperluan asas yang di perlukan oleh masyarakat Islam seperti tempat pengajian, masjid, kediaman berteduh atau pun seperti program wakaf telaga yang mampu memberi manafaat kegunaan air kepada golongan memerlukan. Oleh itu kajian ini akan membincangkan mengenai insiatif perlaksanaan wakaf air di malaysia: pembangunan dan perlaksanaan dari 2020-2022, bagi menilai keberkesanan dan manafaat bagi penggunaan air di kalangan masyarakat Malaysia yang terputus bekalan air atau yang memerlukan kemudahan air. Kajian ini akan melihat konsep wakaf air yang di jalankan dibeberapa Kawasan sebagai rujukan dan melihat potensi perlaksanaan wakaf telaga melalui dana-dana yang terkumpul oleh badan-badan berautoriti, badan kerajaan atau badan-badan swasta.