KESEDARAN MEMBAYAR ZAKAT FITRAH MENGIKUT KADAR HARGA BERAS YANG DIMAKAN: TINJAUAN DI ZAKAT PULAU PINANG (ZPP) - Zulkifli Dahlan; Ahmad Termizi; ‘Imaaduddin Abdul Halim; Sofwan Hasbullah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Zakat fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan. Ia merupakan suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan di bulan Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan solat Aidilfitri pada satu Syawal. Objektif kajian ini adalah untuk melihat kesedaran membayar zakat fitrah mengikut harga beras yang di makan oleh masyarakat Islam di Pulau Pinang dengan menggunakan data 2021. Pembayaran zakat fitrah mengikut kadar beras yang dimakan adalah merupakan satu ketetapan yang dibuat oleh Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang dan telah diperkenankan oleh kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong. Kadar yang ditetapkan berdasarkan tiga kadar mengikut beras yang dimakan. Umat Islam yang berkemampuan digalakan untuk menunaikan kewajipan zakat fitrah mengikut kadar yang ditetapkan. Walaubagaimanapun bagi golongan yang tidak berkemampuan dan mempunyai tanggungan ramai boleh membuat bayaran zakat fitrah pada kadar yang terendah seperti ditetapkan.