ANALISIS PENGURUSAN AKIDAH DI MALAYSIA: KAJIAN TERHADAP LEGASI JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) DI TIGA ERA PEMERINTAHAN BARISAN NASIONAL (BN), PAKATAN HARAPAN (PH) DAN PERIKATAN NASIONAL (PN) DALAM MENDEPANI ISU AKIDAH DAN PEMIKIRAN SEMASA - Sophian Rambli,; Engku Ahmad Zaki Engku Alwi,; Azaruddin Awang,; Azman Che Mat,; Ahmad Faizal Ramly, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Islam sinergi dan mendepani dalam urus tadbir kehidupan manusia. Ini termasuk hal ehwal Islam walaupun mendiami pelbagai etnik, budaya dan kepercayaan. Artikel ini membincangkan konsep dan praktikal mengenai pengurusan akidah termasuk isu akidah dan aliran semasa di Malaysia menfokuskan kepada beberapa fasa gelombang politik di Malaysia dari tahun 2014 sehingga 2020. Penulis menggunakan kaedah kajian kualitatif dalam mendapatkan data dan maklumat iaitu temu bual, pemerhatian dan kajian kepustakaan. Dapatan menunjukkan terhadap tema, pendekatan, strategik daripada ketiga-tiga era iaitu dalam pengurusan akidah bagi mendepani isu akidah dan aliran semasa di Malaysia. Walaupun terhadap isu dan cabaran sama ada diperingkat persekutuan dan negeri-negeri dalam urus tadbir hal Islam di dalam artikel ini menfokuskan kepada pengurusan akidah, akan tetapi menjadi anjakan paradigma dalam survival seterusnya umat Islam khususnya dalam pengurusan akidah di Malaysia. Dapatan menunjukkan terhadap tema, pendekatan, strategik daripada ketiga-tiga era iaitu dalam pengurusan akidah bagi mendepani isu akidah dan aliran semasa di Malaysia. Walaupun terhadap isu dan cabaran sama ada diperingkat persekutuan dan negeri-negeri dalam urus tadbir hal Islam di dalam artikel ini menfokuskan kepada pengurusan akidah, akan tetapi menjadi anjakan paradigma dalam survival seterusnya umat Islam khususnya dalam pengurusan akidah di Malaysia