PENGGUNAAN DINAR EMAS SEBAGAI MEDIUM BERWAKAF: ANALISIS PANDANGAN SARJANA ISLAM - Che Khadijah Hamid,; Surita Hartini Mat Hassan,; Sakinatul Raadiyah Abdullah,; Salimah Yahaya,; Farahdina Fazial, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Wakaf merupakan satu bentuk kehartaan yang menjadi salah satu penyumbangdalam pembangunan Islam. Amalan berwakaf menggunakan wang fiat merupakan instrumenyang diguna pakai dalam kebanyakan kaedah wakaf tunai pada hari ini. Hasil penelitiankepada sorotan karya yang dilakukan mendapati wang fiat mempunyai kelemahan antaranyaterdapat unsur riba, inflasi, susut nilai, unsur ketidakpastian, tiada nilai intrinsik danketidakadilan. Oleh kerana kelemahan tersebut, kajian ini melihat bahawa permasalahan yangada pada sifat wang fiat boleh mengganggu gugat elemen kekekalan Ain dalam amalan wakaftunai. Ekoran itu, kajian ini mencadangkan agar dinar emas dijadikan alternatif kepada wangfiat dalam melakukan ibadah wakaf khususnya dalam mewujudkan kaedah berwakaf secarawakaf tunai. Justeru itu, kajian ini akan memfokuskan analisis ke atas dinar emas sebagaimedium berwakaf tertumpu kepada mengenal pasti asas dinar emas sebagai medium berwakafberdasarkan al-Quran menurut pandangan sarjana Islam. Kajian ini berbentuk penerokaan,maka pengumpulan data diperoleh daripada kajian dokumen. Data dianalisis menggunakankaedah analisis kandungan. Hasil kajian mendapati, di dalam al-Quran tidak terdapatsebarang nas yang menyentuh tentang penggunaan dinar emas sebagai salah satu mediumberwakaf. Namun begitu, wakaf melalui penggunaan dinar emas ini dapat dikaitkan denganelemen berwakaf selari dengan konsep bersedekah.