PENGARUH NILAI KEAGAMAAN DAN KUALITI PERKHIDMATAN TERHADAP KESETIAAN PENDEPOSIT DI TABUNG HAJI - Nurul Khairoh Binti Mohd Yasir @ Mohd Nasir,; Noor Hasyimah Binti Sulaiman, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Institusi kewangan Islam merupakan institusi yang menjadi pemudahcara bagiseseorang Muslim dalam urusan muamalat khususnya bagi aliran wang dan transaksikewangan yang patuh Syariah. Institusi Tabung Haji (TH) merupakan sebuah institusikewangan Islam yang menawarkan kemudahan kewangan bagi umat Islam untuk menabungsebelum menunaikan ibadah haji dan umrah ke Mekah. Sistem pengurusan TH yang sistematikdapat membantu pendeposit membuat simpanan demi kesejahteraan umat Islam. TH jugamerupakan sebuah institusi kewangan yang menjalankan transaksi kewangan berlandaskanundang-undang Islam dan ianya telah berjaya menarik minat lebih daripada 9 juta orangpendeposit. Bilangan pendeposit yang tinggi ini menunjukkan bahawa TH telah memperolehkepercayaan yang sangat tinggi daripada pendeposit yang mana menjadi ianya menjadi salahsatu faktor yang mempengaruhi mereka untuk kekal setia membuat simpanan di TH. Selainmenerapkan prinsip Syariah dalam setiap transaksi kewangan, kualiti perkhidmatan yangdisediakan oleh TH juga telah berjaya menarik kepercayaan pendeposit. Oleh itu, kajian inidilaksanakan dengan tujuan untuk mengenalpasti pengaruh nilai keagamaan dan kualitiperkhidmatan terhadap kesetiaan pendeposit di Tabung Haji. Kajian ini melibatkan individuMuslim yang tinggal di Kampung Gajah, Perak sebagai responden. Seterusnya, kaedahkuantitatif telah digunakan bagi memperolehi dapatan kajian. Selanjutnya, data kajian yangdiperolehi kemudiannya dianalisis bagi menyelesaikan persoalan yang berkaitan denganfaktor utama yang mempengaruhi pendeposit Muslim di Kampung Gajah, Perak untuk menjadipelanggan tetap di TH. Faktor nilai keagamaan telah dilihat sebagai faktor yang palingmempengaruhi pendeposit Muslim dalam menjadi pendeposit tetap di TH berbanding faktorkualiti perkhidmatan. Hasil kajian juga menunjukkan faktor nilai keagamaan menjadi satufaktor bagi umat Islam untuk menunaikan Haji serta menyimpan wang untuk kegunaan masahadapan. Hal ini demikian kerana keyakinan pendeposit dalam menyimpan wang di TH adalahatas dasar menepati tuntutan syariat Islam. Justeru, diharapkan hasil dapatan daripada kajian ini akan memberi sumbangan idea kepada institusi kewangan Islam khususnya TH dalam menambahbaik strategi pemasaran, kualiti perkhidmatan, aliran transaksi, dan sebagainya supaya institusi kewangan Islam ini dapat menjadi lebih maju dan setaraf dengan institusi kewangan Islam yang bertaraf dunia yang lain bagi meningkatkan taraf ekonomi Islam.