KEBERKESANAN PENDIDIKAN ISLAM DALAM KALANGAN ANAK-ANAK MUALAF: ANALISIS KEPERLUAN - Asma’ Fakhruddin; Azarudin Bin Awang (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2022)
Anak merupakan anugerah Allah SWT kepada hambaNya yang perlu dipelihara dandibina; golongan ini termasuklah golongan anak-anak mualaf. Tanggungjawab menyebar ilmupengetahuan Islam kepada golongan mualaf ini diambil oleh organisasi-organisasi kerajaandan badan-badan bukan kerajaan (NGO) melalui pelaksanaan pelbagai program, aktiviti dankelas bimbingan agama kepada mereka. Pendidikan Islam merangkumi ibadah, akidah, akhlakdan syariah dan ia merupakan perkara yang perlu diberi penekanan mendalam kepada anakanakkerana ia merupakan antara aspek penting yang mesti dipelajari oleh setiap Muslim agarkomuniti Muslim yang bermaruah, berakhlak dan mempunyai jati diri Islam yang teguh dapatdibina sejak awal usia lagi. Kajian-kajian lepas tentang mualaf banyak membicarakankeberkesanan pendidikan Islam sama ada dalam aspek pengetahuan, kefahaman, amalan danpenghayatan agama dengan merujuk kepada implikasi dan tahap keberhasilan pendidikankepada mereka. Namun begitu, penulis mendapati bahawa perbahasan serta kajian secarakhusus tentang keberkesanan pendidikan Islam terhadap anak-anak mualaf yang telahdijalankan di Malaysia amat sedikit, sedangkan ia merupakan aspek yang mustahak untukdibincangkan. Oleh itu, kajian ini akan menganalisis keperluan melaksanakan kajiankeberkesanan pendidikan Islam ke atas anak-anak mualaf dalam usaha memperkasakanpendidikan agama mereka. Kajian ini menggunakan kajian kepustakaan iaitu penelitianterhadap bahan-bahan literatur yang diperolehi daripada Google Scholar dan Mendeleyberkenaan anak-anak mualaf dalam tempoh lima tahun iaitu bermula daripada tahun 2016sehingga 2020 dan kemudian analisis dijalankan secara tematik menggunakan ATLAS ti.version 8. Hasil kajian ini mendapati bahawa terdapat 11 artikel yang mengkaji tentang anakmualaf di bawah enam tema iaitu 1) Pendidikan Keluarga Mualaf, 2) Peranan Ibu BapaMualaf, 3) Kesulitan Ibu Bapa Mualaf, 4) Cabaran Anak Mualaf, 5) Internalisasi Nilai-NilaiKeislaman dan 6) Pengetahuan dan Amalan Fardhu Ain. Hasil analisis tematik ini menjelaskanbahawa terdapat keperluan terhadap kajian keberkesanan pendidikan Islam bagi anak-anakmualaf. Justeru, kajian ini mencadangkan agar lebih banyak kajian mengkaji keberkesanan pendidikan Islam terhadap anak-anak mualaf, sama ada dalam aspek kefahaman agama atau dalam aspek-aspek lain.