HUBUNG KAIT KESANGGUPAN UNTUK MEMBAYAR (WTP) DAN RUANG KELIARAN PELANCONG DI KOTA BELUD, SABAH - Kasim Mansur,; Harifah Mohd. Noor,; Nabila Farysha Dering,; Jabil Mapjabil, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini bertujuan untuk meneliti tentang hubung kait kesanggupan untukmembayar dan ruang keliaran pelancong di Kota Belud, Sabah. Pendekatan kajian yangdigunakan adalah penilaian dan kajian kes. Kajian ini melibatkan penggunaan kaedahkuantitatif melalui tinjauan borang soal selidik terhadap 93 orang responden. Hasil kajianmenunjukkan bahawa majoriti status perjalanan pelancong ke destinasi pelancongan di KotaBelud, Sabah adalah ditetapkan secara persendirian iaitu 57 orang responden (61.3%).Manakala status perjalanan ke destinasi pelancongan yang ditetapkan oleh organisasi atauinstitusi pula adalah seramai 33 orang (35.4%) dan yang ditetapkan oleh pakej pelanconganseramai 3 orang responden (3.2%). Seramai 48 responden (41.6%) menyatakan bahawa hargayuran masuk ke destinasi pelancongan adalah tidak mempengaruhi keputusan mereka untukmenentukan destinasi pelancongan yang mereka kunjungi. Seterusnya, kriteria utama yangdiambil kira oleh pelancong untuk memilih destinasi pelancongan adalah memilih destinasiyang belum pernah mereka kunjungi iaitu seramai 34 orang (36.6%).