ISU-ISU DAN CABARAN DALAM PEMBANGUNAN HARTANAH WAKAF SEETEE AISAH, MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI PULAU PINANG (MAINPP) - Sukriah Ismail,; Marina Abu Bakar,; Che Zuina Ismail,; Noor Asyimah Ramli, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) merupakan peneraju utamadalam pembangunan hartanah wakaf terutama melalui produk sulungnya Wakaf Seetee Aisah.Dalam mengurustadbir aset ummah ini sudah tentu MAINPP mengharungi pelbagai liku dancabaran demi melaksanakan impian pewakaf dan memajukan sosioekonomi masyarakat.Kajian ini menumpukan aspek isu-isu dan cabaran Pembangunan Wakaf Seetee Aisahseterusnya mencadangkan beberapa penambahbaikkan bagi pembangunan tanah wakaf olehMAINPP. Kajian kualitatif menggunakan kaedah temubual bersama pihak-pihak yang terlibatdengan pembangunan hartanah wakaf di MAINPP. Hasil kajian mendapati bahawa MAINPPmenghadapi beberapa cabaran dalam membangunkan hartanah wakaf. Oleh yang demikian,bagi menangani cabaran yang dihadapi, dicadangkan agar pihak MAINPP menambahbaikmekanisme pembangunan terhadap hartanah wakaf agar selari dengan visi dan misi MAINPP.Secara tuntas, kajian ini memberi nilai tambah kepada MAINPP dan pihak-pihak yang terlibatdalam menghadapi cabaran untuk membangunkan hartanah wakaf di Malaysia.