AGING-IN-PLACE DAN KESUNYIAN DALAM KALANGAN WARGA EMAS WANITA KUBANG PASU, KEDAH - Nurzalyna Mohamed Zaki,; Kalthum Hassan,; Nur Syakiran Akmal Ismail, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Peningkatan bilangan warga emas di dalam masyarakat menuntut perhatiandaripada semua pihak. Antara aspek yang perlu diberikan fokus adalah aspek susun aturkehidupan warga emas di masa hadapan. Warga emas lebih selesa menghabiskan kehidupanhari tua di kediaman mereka sendiri atau aging-in-place. Namun apabila menginjak tua,kadang-kala kediaman sendiri memberikan cabaran kepada warga emas dan salah satunyaadalah cabaran emosi dalam mengharungi kesunyian. Terdapat beberapa kajian yang telahmenyatakan bahawa warga emas yang tinggal bersendirian di kediaman sendiri cenderunguntuk mengalami gejala kesunyian. Walaubagaimanapun, kajian ini mendapat bahawa wargaemas yang mempunyai kesihatan dan keupayaan tubuh badan yang baik serta mempunyaiaktiviti rutin kurang merasa sunyi, malahan terdapat responden yang langsung tidakmerasakan kesunyian. Kajian ini mendapatkan data melalui kaedah kualitatif denganmenemubual responden warga emas dalam kalangan wanita Melayu di Daerah Kubang Pasu,Kedah. Kajian ini memberikan input kepada penggubal dasar dalam merangka rancanganyang menyokong aging-in-place di masa hadapan.