PEMBANGUNAN AGRIKULTUR DARI PERSPEKTIF AL-QURAN: ANALISIS KAJIAN TEMATIK - Anis Aqila binti Abdul Rahman; Basirah Abu Bakar; Mohd Fahimi Zakaria; Abdelrahman Monis (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pembangunan agrikultur tidak terbatas kepada penyelidikan makmal sahaja,sebaliknya di dalam al-Quran juga terdapat penjelasan yang terperinci tentang pengurusanagrikultur. Kajian ini memfokuskan analisis kajian secara tematik terhadap ayat-ayat al-Quran yang merujuk kepada pengurusan agrikultur. Metodologi kajian ini adalah denganmengumpulkan ayat-ayat al-Quran yang berkaitan dengan pengurusan agrikultur danmembuat pembahagian mengikut tema yang bersesuaian. Kajian ini juga menjelaskan bahawakeperluan terhadap kitaran alam sangat diperlukan di dalam pengurusan agrikultur. Selainitu, terdapat beberapa komponen penting dalam proses pembangunan agrikultur berteraskanpedoman al-Quran sebagai teras utama kajian ini. Komponen ini seterusnya memberiimplikasi tertentu dalam pembangunan aktiviti agrikultur seperti implikasi ekonomi, psikologi,iman dan kehidupan insan berpandukan dalil-dalil al-Quran yang jelas. Kajian inimerumuskan bahawa pembangunan agrikultur hendaklah dilaksanakan menurut perspektif al-Quran supaya hasilnya dapat dimanfaatkan seperti yang diperintahkan oleh Allah SWT.