IMPAK PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) DAN STRATEGI PEMULIHAN SEKTOR PELANCONGAN PASCA PANDEMIK COVID-19 DI MALAYSIA - Kanyo5, Andreas Pingking ,; Dayang Siti Noorafidah Datu Nordin ,; Slamet Rosyadi,; Rosazman Hussin,; Jabil Mapjabil,; Jalihah Md Shah,; Ayesah Uy Abubakar,; Nor-Ina Kanyo, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini bertujuan untuk membincangkan tentang impak Perintah KawalanPergerakan (PKP) dan strategi pelan pemulihan sektor pelancongan berasaskan komunitipasca pandemik COVID-19 terutamanya di Malaysia dan pengalaman negara luar. PenularanCOVID-19 telah memaksa pemerintah di Malaysia untuk melaksanakan Perintah KawalanPergerakan (PKP) di seluruh negara bermula pada 18 Mac 2020. Perlaksanaan PKP telahmenjejaskan banyak sektor sosio-ekonomi dan politik termasuk sektor pelancongan.Sehubungan itu, timbul persoalan mengenai langkah yang diambil atau strategi untukmemulihkan semula sektor pelancongan di Malaysia agar dapat beroperasi seperti sedia kala.Justeru, pendekatan utama kajian ini adalah kualitatif yang bersandarkan sumber datasekunder. Data sumber sekunder adalah daripada artikel jurnal, buku rujukan akademik danberita akhbar dalam talian digunakan dengan meluas dalam penulisan ini. Dapatan kajian inimenunjukkan bahawa bencana pandemik COVID-19 telah memberi kesan negatif yang drastikke atas sektor pelancongan di Malaysia dan di negara lain di peringkat global. Berdasarkan penelitian terhadap pengalaman negara lain di dunia untuk memulihkan sektor pelancongan,dapatan kajian ini merumuskan bahawa strategi utama pemulihan adalah melalui perananproaktif pihak kerajaan termasuk di Malaysia. Antara strategi dan tindakan segera yang bolehdiambil oleh pihak kerajaan termasuklah membantu para pengusaha dan syarikatpelancongan kecil dan hotel melalui bantuan insentif atau pinjaman; melonggarkan sekatanpergerakan apabila keadaan wabak pendemik COVID-19 menurun dan menggalakkanpelancongan domestik.