PELAKSANAAN INOVASI AR-RAHNU DALAM SEKTOR KOPERASI DI MALAYSIA - Fatimah Salwa Abd. Hadi,; Mohamad Azahari Ahmad, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pajak gadai Islam (Ar-Rahnu) terus rancak dan berkembang di Malaysia dalampelbagai sektor termasuk koperasi. Aktiviti Ar-Rahnu di koperasi dilaksanakan mengikutsyariah berdasarkan â€œGP25: Garis Panduan Aktiviti Pajak Gadai Islam (Ar-Rahnu)â€ yangdikeluarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM). Namun begitu, mesyuarat MajlisPenasihat Syariah (MPS) Bank Negara Malaysia (BNM) yang diadakan pada 25 Jun 2019memutuskan bahawa terdapat keperluan untuk memperkemas struktur produk Ar-Rahnu sediaada berikutan terdapatnya beberapa isu syariah yang timbul. Menyedari kepentinganmelaksanakan Ar-Rahnu berasaskan syariah, Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) yangbertanggungjawab mengawal selia sektor koperasi telah mengeluarkan arahanpenguatkuasaan pelaksanaan produk alternatif Ar-Rahnu bagi koperasi yang menjalankanaktiviti pajak gadai Islam berkuat kuasa 1 Mei 2021. Rentetan daripada penguatkuasaantersebut, terdapat inovasi dan perubahan yang dilaksanakan dalam sektor koperasi bagimemastikan ianya adalah selari dengan kehendak syariah. Namun begitu, perbincanganmengenainya adalah sedikit dan terbatas. Justeru, objektif kajian ini dijalankan adalah untukmembincangkan pelaksanaan aktiviti pajak gadai Islam bagi sektor koperasi di Malaysiasebelum dan selepas arahan penguatkuasaan pelaksanaan produk alternatif Ar-Rahnu. Kajianyang menggunakan pendekatan kualitatif ini menganalisis data secara sistematik denganmenggunakan teknik analisis kandungan. Beberapa cadangan turut diketengahkan di akhirkajian.