KONSEP PEMBANGUNAN HARTANAH WAKAF: KAJIAN DI MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI PULAU PINANG (MAINPP) - Che Zuina Ismail,; Marina Abu Bakar,; Sukriah Ismail,; Noor Asyimah Ramli, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Dewasa ini, pelbagai bentuk pembangunan hartanah wakaf telah dilaksanakan.Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) juga turut tidak terkecuali dalammelaksanakan pembangunan hartanah wakaf ini. Meskipun begitu, MAINPP terpaksamengharungi pelbagai cabaran dalam usaha membangunkan hartanah wakaf di PulauPinang. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk meneroka konsep dan cabaran-cabaranpembangunan hartanah wakaf dan seterusnya mencadangkan beberapa penambahbaikkanbagi pembangunan tanah wakaf oleh MAINPP. Kajian ini mengadaptasi reka bentuk kajiankualitatif. Data-data dikumpul melalui dokumen dan temu bual bersama pihak-pihak yangterlibat dengan pembangunan hartanah wakaf di MAINPP. Hasil kajian menemui bahawaMAINPP mennghadapi beberapa cabaran dalam membangunkan hartanah wakaf. Selain itu,MAINPP turut mengaplikasikan konsep pembangunan Islam dalam membangunkan hartanahwakaf di Pulau Pinang. Oleh yang demikian, bagi menangani cabaran yang dihadapi,dicadangkan agar pihak MAINPP menambahbaik mekanisme pembangunan terhadaphartanah wakaf agar selari dengan visi dan misi MAINPP, menyediakan fasiliti bagi bangunanstrata (one stop centre) dan mengamalkan mekanisme pembangunan kerohanian danpengurusan bangunan. Secara tuntas, kajian ini memberi nilai tambah kepada MAINPP danpihak-pihak yang terlibat dalam menghadapi cabaran untuk membangunkan hartanah wakafdi Malaysia.