PEMBELIAN MAKANAN SECARA ATAS TALIAN SEMASA PANDEMIK COVID-19 - Ishak Bin Haji Abd Rahman,; Nurhidayahtulain Binti Muhamad Khairi,; Azmi bin Aziz, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Trend pembelian makanan secara atas talian didapati mengalami kenaikanpenggunaan yang ketara sejak Mac 2020 iaitu ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) mula dikuatkuasakan di Malaysia. Kenaikan mendadak ini berpunca daripada tingkahlaku pengguna yang memanfaatkan sepenuhnya platform e-dagang semasa PKP bagimengekang penularan COVID-19. Salah satu aspek penting yang perlu dititikberatkan olehpeniaga atas talian adalah kepuasan pelanggan bagi menjamin pembelian berulang ataumemperoleh kesetiaan pelanggan terhadap sesuatu produk dan penjual. Justeru, kajian inidijalankan untuk mengkaji kepuasan pelanggan terhadap pembelian makanan secara atastalian. Seramai 150 orang responden telah dipilih dalam kajian ini. Data yang diperolehdianalisis menggunakan perisian SPSS dengan menjalankan analisis deskriptif dan KorelasiPearson. Oleh itu, peniaga secara atas talian boleh menggunakan hasil kajian ini untukmenentukan sasaran pasaran mereka dan membuat rancangan pemasaran yang baik untukmeningkatkan kepuasan pelanggan.