BIMBANG KETINGGALAN DALAM MEDIA SOSIAL: PENEROKAAN KONSEP DAN APLIKASI KAJIAN - Mohd Sobhi Ishak,; Azizah Sarkowi, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kepesatan pembangunan teknologi media sosial yang tidak pernah terfikir sebelumini telah memudahkan netizen menjadikan aktiviti sosial luar dan dalam talian terjalin tanpasempadan. Media sosial mewujudkan pelbagai peluang interaksi, namun pada masa yangsama wujud perkongsian maklumat berlaku secara tidak terkawal hingga gagal ditangani.Keadaan ini mencetuskan fenomena bimbang ketinggalan (Fear of Missing Out) atau lebihdikenali sebagai FoMO. Konsep ini didefinisikan sebagai meningkatnya kebimbanganseseorang sekiranya orang lain akan memperoleh banyak kelebihan berbanding dirinyaapabila mereka tiada bersama. FoMO dicirikan oleh keinginan untuk sentiasa kekal terlibatdengan apa sahaja aktiviti yang dilakukan orang lain. Kajian ini berbentuk ulasan literaturyang bertujuan meneliti konsep dan fokus pengaplikasian kajian FoMO berdasarkan TeoriPenentuan Kendiri. Hasil penelitian mendapati skala pengukuran 10 item FoMO yangdibangunkan oleh Przybylski, Murayama, DeHaan dan Gladwell (2013) semakin meluasdiaplikasikan dalam kajian media sosial. Skala ini dibentuk berteraskan tiga komponenpenting Teori Penentuan Kendiri iaitu autonomi, kompeten dan keterikatan. Analisis WordCloud terhadap kajian yang diterbitkan dalam Pangkalan data Web Of Science mendapatifokus utama kajian FoMo ialah berkaitan dengan ketagihan media sosial. Tinjauan kajian lalumenunjukkan FoMO bertindak sebagai peramal dan perantara dan telah dijalankan denganmenggunakan pelbagai reka bentuk dan kaedah penganalisisan data. Manakala media sosialyang menjadi tumpuan kajian ialah Facebook dan Instagram. Kesimpulannya, FoMo adalahsatu fokus kajian yang perlu diteroka dengan lebih mendalam seiring dengan peningkatanpenggunaan media sosial.