POLEMIK TULISAN JAWI DI MALAYSIA: KAJIAN TERHADAP PENERIMAAN MASYARAKAT CINA - Aida Farkhana Ahmad Puhad,; Norahida Mohamed,; Azlina Abdullah Hasim,; Safiah Abd Razak, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Penggunaan tulisan Jawi di Malaysia pada masa kini semakin meluas. Hal ini dapatdilihat melalui penggunaannya di sektor pendidikan, perniagaan serta pentadbiran dansebagainya. Namun demikian, tulisan Jawi berhadapan dengan beberapa polemik yangmenyebabkan tulisan Jawi tidak diterima oleh segelintir masyarakat. Antara isu yang hangatdiperdebatkan dalam media arus perdana ialah tuntutan beberapa pihak bagi menolakpenggunaan tulisan ini dalam pembelajaran di sekolah. Oleh itu, kajian ini dijalankan bagimengenal pasti tahap penerimaan tulisan Jawi dalam kalangan masyarakat Cina di Malaysia.Kajian ini merupakan kajian kuantitatif dengan reka bentuk tinjauan. Data-data dikumpulmelalui soal selidik dengan menggunakan google form yang diedarkan kepada 119 orangmasyarakat Cina di Malaysia. Analisis deskriptif digunakan bagi menganalisis tahappenerimaan tulisan Jawi oleh masyarakat Cina. Secara keseluruhan, kajian ini mendapatipenerimaan tulisan Jawi dalam kalangan masyarakat Cina adalah sederhana. Oleh yangdemikian itu, beberapa strategi perlu dilaksanakan oleh pelbagai pihak agar tulisan Jawiboleh diterima secara keseluruhannya oleh semua lapisan masyarakat.