ANALISIS TEORI NILAI IMAM AL-GHAZALI DALAM PERLINDUNGAN HAK-HAK WARGA EMAS MENURUT PERUNDANGAN ISLAM - Hasiah binti Mat Salleh,; Mohd Nurhusairi Mat Hussin,; Raihanah Hj Abdullah, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Perundangan Islam disyariatkan bertujuan untuk memelihara hak dan keamanan manusia.Perlindungan manusia menurut perundangan Islam adalah berdasarkan lima objektif utamaperundangan yang dinamakan sebagai maqasid syariyyah. Oleh yang demikian perlindungan hak-hakwarga emas juga termasuk daripada aspek perlindungan manusia yang terkandung di dalam maqasidsyariyyah. Mutakhir ini aspek perlindungan hak-hak warga emas semakin diabaikan berikutanpeningkatan populasi warga emas dunia. Perundangan sedia ada juga adalah belum khususdikanunkan bagi tujuan pemeliharaan dan perlindungan warga emas. Eroninya kes-kes penderaanserta pengabaian semakin meningkat. Kajian ini bertujuan menganalisis bentuk-bentuk perlindunganhak-hak warga emas berdasarkan Teori Nilai Imam Al-Ghazali. Pendekatan kajian ini menggunakanpendekatan kualitatif berdasarkan kajian literatur yang dianalisis secara termatik menggunakanperisian Atlas-Ti 8. Dapatan kajian menunjukkan Teori Imam Nilai Al-Ghazali memperincikankewajipan berbuat baik (bir lil walidain) adalah nilai yang dituntut oleh Islam. Ini diikuti hak-hakwarga emas yang wajib dilindungi berdasarkan lima tema utama iaitu perlindungan agama, diri, akal,harta dan keturunan. Dapatan kajian ini memperkayakan kajian dalam bidang perundangan Islamkhususnya terhadap ibubapa warga emas, panduan kepada penjaga warga emas, industri warga emasdan pembuat dasar. Suatu analisis lanjut berkaitan perlindungan warga emas dari aspek perundanganIslam bagi pemeliharaan hak-hak warga emas yang lebih baik di Malaysia amat diperlukan.