KEMASUKAN PENGARUH AL-ALBANI DI ACEH, INDONESIA - Lukman hakim bin Nurdin,; Mohd Arif bin Nazri,; Najah Nadiah Binti Amran, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Aceh merupakan sebuah wilayah di Indonesia yang sangat konservatif dan masih berpegangteguh dengan tradisi pengajian pondok dan juga sangat menentang sebarang aliran pemikiran yangbernuansa salafi dan menolak secara total apa sahaja bentuk pengaruh dan fahaman yang tidak selaridengan fahaman pondok tradisional, yang dibawa masuk oleh bekas-bekas pelajar Aceh di timurtengah. Artikel ini bertujuan membincangkan pengenalan tentang kronologi kemasukan pengaruhShaykh Muhammad NÄsir al-DÄ«n al-AlbÄni ke Aceh dan mengkaji proses kemasukan pengaruh beliau,serta membincangkan bagaimana pengaruh tersebut disebarkan sehingga diterima oleh sebahagianagamawan tempatan dan masyarakat awam. Reka bentuk kajian yang digunakan adalah secarakualitatif iaitu kajian kepustakaan dengan metode menganalisis dokumen. Dapatan kajianmenunjukkan bahawa kemasukan pengaruh salafi dan Shaykh al-AlbÄni secara khusus ke Acehmengalami beberapa peringkat yang bermula dengan kemasukan awal pengaruh salafi iaitu sebelumkemerdekaan Indonesia, kemudian berterusan selepas kemerdekaan Indonesia sehingga kajian inidilakukan. Selain itu dapatan kajian ini juga menunjukkan bahawa pengaruh beliau tersebar ke Acehmelalui gerakan yang dipelopori oleh DDII (Indonesian IslÄmic Dakwah Council), LIPIA (LembagaIlmu Pengetahuan IslÄm dan Arab), melalui institusi pendidikan, dan beberapa tokoh salafi Indonesiaiaitu bekas pelajar Indonesia termasuk yang berasal dari wilayah Aceh yang menuntut ilmu agama ditimur tengah dengan Shaykh al-AlbÄni atau melalui murid beliau. Setelah menamatkan pengajian,mereka kemudiannya kembali ke Indonesia dan menyebarkan pengaruh pemikiran guru mereka ketanah air yang banyak berkisar tentang HadÄ«th, baik dari segi semakan terhadap status hadÄ«th mahupunamalan keagamaan yang mesti bertepatan dengan hadÄ«th.