ADAPTASI SYARAT HADITH SAHIH SEBAGAI KAEDAH PENENTU KESAHIHAN KOMUNIKASI MAKLUMAT ISLAM - Abdul Rauf Ridzuan,; Muhammad Taufik Md Sharipp,; S Salahudin Suyurno,; Zulkefli Aini , (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Syarat hadith sahih merupakan kaedah di dalam `ulum al-hadÄ«th yang digariskanoleh para muhaddithÄ«n untuk menentukan darjat hadith sahih. Bagi memastikan sesebuahhadith terpelihara daripada penyelewengan dan pemalsuan. Ilmu seperti pensyaratan inidirangka untuk menjustifikasikan kesahihan proses pemindahan matn hadith melalui jalursanad yang benar. Kajian ini mendapati syarat-syarat tersebut boleh diadaptasi sebagaipenentu kesahihan maklumat Islam. Oleh yang demikian, kertas kerja ini mempunyai duatujuan utama. Pertama, mengenal pasti syarat-syarat hadith sahih. Kedua, menganalisissyarat-syarat tersebut untuk diadaptasikan dalam kaedah penentu kesahihan komunikasimaklumat Islam. Kaedah kepustakaan dan analisis kandungan digunakan bagi menjawabkedua-dua persoalan tersebut. Sebagai rumusan, didapati unsur-unsur yang terdapat dalamsyarat hadith sahih iaitu sanad bersambung, keadilan perawi, kesempurnaan ingatan perawi,dan tiada keraguan pada sanad dan matan boleh digunakan sebagai kaedah penentukesahihan komunikasi maklumat Islam.