PERANAN IBU BAPA DALAM PEMBENTUKAN GENERASI RABBANI MELALUI PENERAPAN AGAMA DALAM INSTITUSI KEKELUARGAAN - Najdah Hanum Nasiruddin; Mohd Saifuddin bin Abdul Karim; Ahmed Mahmoud Ahmed Mahmoud; Mohamad Fathi Mohd Yunos (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini membincangkan tentang peranan ibu bapa dalam menerapkan ilmu agamadalam diri anak-anak sejak kecil bagi menghadapi kehidupan yang semakin mencabar. Dapatdilihat bahawa dalam keadaan negara semakin maju, timbul pelbagai isu gejala sosial dalamkalangan anak-anak berpunca daripada sikap lepas tangan ibu bapa tentang hal berkaitanagama. Makalah ini ditulis adalah bertujuan untuk memberi penekanan tentang aspekkepentingan pendidikan agama sejak kecil serta menjadi garis panduan kepada keluarga yangingin mencapai keharmonian bersama serta mewujudkan keluarga ke arah generasi rabbaniahiaitu memupuk sifat mengabdikan diri sepenuhnya kepada Allah Swt dengan ilmu dan amalyang sempurna mengikut suruhanNya serta menjauhi laranganNya. Penulisan ini adalahberbentuk kajian kualitatif iaitu kajian perpustakaan menganalisis jurnal, artikel sertasumber-sumber lain berkaitan dengan tajuk kajian. Hasil penelitian mendapati bahawa ibubapa merupakan individu terpenting dalam memberi pengaruh serta mencorak kehidupananak-anak kerana mereka merupakan ‘role model’ dimana anak-anak akan mengikuti tingkahlaku dan sikap ibu bapa mereka. Peribahasa melentur buluh biarlah dari rebungnya juga perludifahami dengan lebih jelas agar tidak disesali pada masa akan datang. Ini kerana, sebagaiorang tua, tugas mereka adalah untuk memastikan anak-anak memahami tanggungjawabmereka diciptakan serta menjadi masyarakat yang mampu memberi manfaat, tidak lainhanyalah untuk mencari reda Allah Swt.