HUBUNGAN STATUS EKONOMI SEMASA PENULARAN COVID-19 TERHADAP KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA: SUATU SOROTAN LITERATUR - Nurul Farhana Najwa Sukiman,; Nazirah Kamal Basah, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Penyelidikan ini membentangkan tentang suatu hubungan status ekonomi yangmenjadi aspek penting kehidupan manusia sehingga boleh meninggalkan kesan sama ada baikatau buruk terhadap kebahagiaan rumahtangga. Penyelidikan ini dijalankan bagimembuktikan kadar ekonomi semasa penularan virus Covid19 mampu mengubah persepsikebahagiaan dalam sesebuah rumahtangga. Justeru itu, penyelidikan ini adalah satu usahauntuk melihat bagaimana penularan Covid19 ini mempengaruhi kesejahteraan dankebahagiaan rumahtangga. Seterusnya, saranan dan cadangan bagi mengatasi isu danpermasalahan keluarga tentang ekonomi ketika penularan Covid19 akan dibincangkan.Penyelidikan ini juga bertujuan supaya dapat mencapai objektif tentang hubungan statusekonomi semasa penularan Covid19 ini sekaligus menyebarkan untuk keperluan ilmu danpemahaman masyarakat pada masa kini. Idea-idea yang dikumpulkan melalui kajian jurnaljurnalyang lain digabungkan sesuai dengan pemahaman masyarakat di era zaman moden kini.Objektif penyelidikan ini adalah pertama, menyatakan kronologi ringkas penularan virusCovid19. Kedua, untuk menjelaskan kepentingan ekonomi dalam rumahtangga dan ketiga,untuk mengenalpasti hubungan status ekonomi semasa penularan Covid19 terhadapkebahagiaan rumahtangga. Metodologi penyelidikan ini menggunakan kaedah analisisdokumen dan pemerhatian dengan cara mengkaji artikel, jurnal-jurnal dan sebagainya untukmendapatkan maklumat berkaitan hubungan status ekonomi semasa penularan Covid-19terhadap kebahagiaan sesebuah rumahtangga itu sendiri. Penyelidikan ini diharapkan dapatmembantu masyarakat dalam memahami dan mampu menghadapi situasi genting yangmemerlukan pemantapan ilmu ekonomi agar dapat membuat persediaan untuk harimendatang.