PROGRAM PEMULIHAN BERASASKAN MANHAJ RABBANI BAGI REMAJA BERISIKO DI DAERAH BENTONG - Nur Hanisah Mohd Nor Afandi,; Najah Nadiah Amran,; Mohd Faizulamri Mohd Saad, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Program pemulihan remaja berisiko merupakan antara langkah untuk membanturemaja berubah ke arah perlakuan akhlak yang baik. Program pemulihan remaja berisikoperlu dijalankan secara bersepadu oleh semua pihak yang terlibat dengan pembangunanremaja. Bagi memastikan keberkesanan program pemulihan yang dijalankan, suatu kajianlanjut wajar dijalankan sebagai usaha menambahbaik kualiti program dan memberikan impakyang positif terhadap perubahan diri remaja. Analisis terhadap kajian lepas mendapati kajianberkaitan dengan program pemulihan yang dijalankan oleh pihak sekolah dan Felda masihkurang dijalankan. Justeru, kajian ini bertujuan untuk meneroka bentuk program sokonganyang dijalankan terhadap remaja berisiko di Felda daerah Bentong, pelaksanaan dankeberkesananannya serta cadangan program pemulihan remaja berisiko berasaskan manhajrabbani. Reka bentuk kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah kualitatif. Seramai10 orang remaja berisiko, 3 orang kaunselor, dan 3 orang wakil komuniti Felda telah dipilihuntuk ditemu bual. Kajian ini juga menggunakan pendekatan tafsir mawdhui untukmemperoleh kriteria remaja berakhlak rabbani. Kajian ini menggunakan Atlas.ti untukmenganalisis data kualitatif mengikut kaedah analisis tematik. Kajian ini telah mengemukakancadangan modul pemulihan remaja berisiko kepada Kementerian Pelajaran, FELDA, pihaksekolah, dan institusi yang menjalankan program pembangunan remaja berasaskan manhajRabbani.