KREDIBILITI WAKAF DALAM MENANGANI ISU PEMBIAYAAN PENGAJIAN TINGGI: WAKAF PENDIDIKAN MALAYSIA SEBAGAI MODEL - Dr Hjh Mas Nooraini Hj Mohiddin1, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kajian mengenai institusi pendidikan bersumberkan wakaf sudah lama dibincangkan, namun sejak kebelakangan ini kajian berkaitan telah menarik minat banyakpengkaji lebih-lebih lagi bila berlaku isu krisis kewangan secara global yang memberi kesanyang ketara. Kemampuan institusi wakaf dalam menangani isu pembiayaan pengajian tinggibukanlah suatu perkara yang baru. Sejarah telah mencatatkan potensi wakaf bukan sahajadalam bidang pendidikan bahkan dalam hampir semua bidang yang melibatkan pembangunannegara. Bertitik tolak dari isu pembiayaan untuk pendidikan tinggi yang sering di hadapi dandi tambah lagi dengan peruntukan Kerajaan bagi pendidikan semakin berkurangan, makawakaf dilihat sebagai mekanisme yang mampu melonjakkan pembangunan institusi pengajianTinggi. Sudah tiba masanya masyarakat Islam khususnya di Brunei Darussalam untukmenghidupkan dan menyemarakkan fungsi sebenar wakaf dalam memperkasa pendidikan bagipembangunan Ummah. Justeru, kajian ini di jalankan bagi mengenal pasti sejauh mana wakafpendidikan yang telah ditubuhkan di Malaysia di jadikan model yang mampu menangani isupembiayaan pengajian Tinggi. Metodologi penyelidikan yang diguna pakai adalah secarakualitatif dan kuantitatif deskriptif dengan menggunakan analisis kandungan sebagai kaedahpenganalisisan. Analisis dilakukan dengan meneliti maklumat data sekunder terutamapenulisan, jurnal, kertas kerja dan artikel yang berkaitan. Sumbangan wakaf dalam mengatasiisu pembiayaan Pengajian Tinggi adalah amat signifikan dan patut di kembangkan dandiperluaskan bagi pembangunan pendidikan tinggi sebagai agen pembangunan ummah.