FAKTOR MEMPENGARUHI NIAT DALAM MEMBERI KOMITMEN KEPADA PENJAGAAN IBU BAPA WARGA EMAS DI RUMAH - Siti Marsitah Mohd Mokhtar,; Hasiah Mat Salleh,; Mohd Saifuddin Abdul Karim,; Ainun Mardhiah Salehuddin, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Jangka hayat penduduk di Malaysia semakin meningkat menyebabkan berlakunyapeningkatan jumlah populasi warga emas. Akibat daripada peningkatan populasi ini, penjagaanterhadap ibu bapa warga emas perlu diambil berat terutama di musim pendamik covid 19.Faktor-faktor yang mempengaruhi niat anak-anak dalam memberi komitmen kepada penjagaanwarga emas di rumah perlu diketengahkan demi penjagaan hak warga emas. Seorang anakperlu mengambil kira tanggungjawab menjaga ibu bapa warga emas, demi kelangsungan hidupterutama warga emas yang sakit dan uzur. Kertas kerja ini membincangkan faktor-faktor yangmempengaruhi niat anak-anak dalam menjaga ibu bapa warga emas di rumah. Reka bentukkajian ini adalah berdasarkan kajian keperpustakaan melalui pembacaan buku-buku ilmiah dankajian-kajian terdahulu melalui analisis dokumen. Secara umumnya, kajian ini mendapati,peranan anak-anak dan ahli keluarga amat penting bagi kesejahteraan hidup warga emasterutama dalam musim pendemik covid 19. Kesimpulannya, anak-anak dan penjaga merupakansokongan utama kepada warga emas. Terdapat enam faktor yang mempengaruhi niat dalammemberi komitmen kepada penjagaan ibu bapa warga emas di rumah iaitu disebabkan rasatanggungjawab, kasih sayang, kesihatan, kewangan dan tinggal keseorangan. Tinggal bersamaanak-anak akan menjamin kesejahteraan ibu bapa warga emas dalam meneruskankelangsungan kehidupan terutama di musim pendamik covid 19.