ANALISIS PANDANGAN ULAMA YANG MENERIMA DAN MENOLAK TAFSIRAN AYAT AL-QURAN MENGGUNAKAN METODOLOGI ISHARI - Siti Nora’Aeshah Binti Zakaria,; Mohamad Hilmi bin Mat Said, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pentafsiran secara Ishari bermaksud tafsiran ayat al-Quran menggunakanmetodologi secara simbolik atau tersirat. Pentafsiran yang menggunakan metodologi Isharibanyak dimonopoli oleh golongan sufi. Walaubagaimana pun tafsiran ayat-ayat al-Quranyang menggunakan metodologi ini telah menimbulkan polemik dalam kalangan ulama.Justeru, kajian ini bertujuan untuk menganalisis pandangan ulama tradisional dan modententang keharusan mentafsir ayat al-Quran menggunakan metodologi secara Ishari. Kajianini menggunakan pendekatan kualitatif dengan data utamanya diperoleh melalui analisisdokumen. Data dianalisis menggunakan pendekatan analisis kandungan. Tema-tema pentingbagi menjawab persoalan bagi kajian ini telah dikenalpasti melalui kaedah pengekodan. Hasilkajian menunjukkan terdapat tiga pendapat ulama tentang keharusan menggunakanmetodologi tafsir secara Ishari. Pertama, golongan ulama yang tidak membenarkanpentafsiran ayat al-Quran menggunakan metodologi Ishari malahan menyenaraikannyasebagai salah satu tafsir yang menyeleweng. Kedua, golongan yang mengharuskansepenuhnya dan golongan yang ketiga adalah golongan yang membenarkan namun mestilahmenepati syarat-syarat yang telah digariskan. Berdasarkan kepada ketiga-tiga pendapat ini,penulis memilih pendapat ketiga sebagai pendapat yang paling tepat dan teliti serta mampumengelakkan daripada pentafsiran al-Quran secara menyeleweng. Dengan syarat yangdikenakan, ulama mampu membendung kemunculan-kemunculan tafsir yang batil secaraberleluasa,