PEKERJAAN INFORMAL ERA PANDEMIK COVID-19: TINJAUAN PERSPEKTIF ISLAM - Nur Syahidah binti Abdul Jalil, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pekerja informal di Malaysia membentuk 8.3 peratus guna tenaga bersamaandengan 1.26 juta orang pada 2019. Terdapat andaian peningkatan kadar guna tenaga dalamsektor ini ketika Malaysia berada dalam pandemik COVID-19 apabila kadar pengangguranmeningkat. Ini disebabkan ciri-ciri pekerjaan informal yang lazimnya tidak mengikat masa,tempat bekerja dan kelayakan akademik individu. Makalah ini memerihalkan potensipekerjaan informal untuk berkembang di Malaysia khususnya ketika pandemik menggunakankaedah kajian kepustakaan. Makalah ini turut menyorot perspektif Islam tentang pekerjaaninformal dalam konteks tanggungjawab dan sumbangan kepada negara dan masyarakat.Didapati bahawa Islam secara umumnya tidak menghalang individu untuk terlibat dalampekerjaan informal selagi mana pekerjaan itu tidak bertentangan dengan syariah. Dalam masayang sama, Islam meraikan peraturan berkaitan pekerjaan yang ditetapkan oleh pemerintahdemi menjaga kemaslahatan semua pihak. Perkembangan pekerjaan informal juga ini dilihatseiring dengan teknologi dan suasana pekerjaan baharu yang berpotensi untuk dimanfaatkan.