FAKTOR-FAKTOR YANG MENYUMBANG KEPADA PENGGUNAAN E-JAWI DALAM KALANGAN GURU PENDIDIKAN ISLAM: APLIKASI TECHNOLOGY ACCEPTANCE MODEL - Asmadi bin Abdul Rahman,; Fahmi Zaidi bin Abdul Razak,; Norillah binti Abdullah Hassim,; Mohd Jaffri bin Abdul Rani, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Penulisan Jawi merupakan khazanah penting kebudayaan masyarakat melayu. Untukmemastikan penulisan jawi terus kekal relevan, penggunaan teknologi dalam penulisan perludiperkasakan. Antara aplikasi yang sangat berguna untuk membantu pengguna menulis tulisanJawi adalah perisian e-jawi. Walaubagaimanapun, penggunaan teknologi yang tidakdimanfaatkan sepenuhnya akan menyekat kelestarian penulisan Jawi. Oleh yang demikian itu,kajian ini akan mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan aplikasi e-Jawi.Kajian ini merupakan kajian kuantitatif dengan menggunakan instrumen soal selidik sebagaialat ukur kepada konstruk kajian. Data dikutip menggunakan persampelan bukankebarangkalian dengan jumlah sampel sebanyak 192 responden. Kajian ini menggunakanskala Likert 5 mata bermula dari 1 sangat tidak setuju hingga 5 sangat setuju. Hasil kajianmendapati bahawa sikap dan keseronokan mempunyai hubungan yang positif dan signifikandengan penerimaan e-jawi. Kajian ini akan membantu pihak yang berkaitan untukmenambahbaik aplikasi e-jawi sejajar dengan keperluan para pengguna.