PRAGMATIK PERINTAH PERGERAKAN KAWALAN (PKP) KE ATAS PEMBANGUNAN LESTARI SOSIOEKONOMI INSTITUSI KEKELUARGAAN DI SABAH: DIAGNOSIS ISUISU SEMASA - Saifulazry Mokhtar,; Mohd Sohaimi Esa,; Irma Wani Othman,; Romzi Ationg, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Tanggal 18 Mac 2020, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakansusulan pengumuman oleh YAB Perdana Menteri. Selaras dengan pengumuman itu,Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Keselamatan Negara mengambil tindakan yangsewajarnya untuk melancarkan PKP bagi membendung penularan wabak Covid-19. Kerajaantelah melaksanakan Standard Operating Procedure (SOP) yang boleh dibahagikan kepadabeberapa aspek seperti kesihatan awam, kawalan sempadan, tahap sektor ekonomi,perlindungan golongan berisiko dan penguatkuasaan undang-undang. Natijahnya, wabakCovid-19 telah mengubah kehidupan seharian dalam kalangan masyarakat, termasuk institusikekeluargaan. Justeru, perbincangan difokuskan kepada diagnosis isu-isu semasa di sebalikpragmatik PKP yang mempunyai impak ke atas pembangunan lestari sosioekonomi institusikekeluargaan, khususnya di negeri Sabah. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif denganberasaskan sumber sekunder, di samping disokong oleh sumber awalan seperti laporan dandokumen polisi yang diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Hasil dapatan kajian menunjukkanbahawa PKP secara relatifnya telah memberikan kesan besar kepada kelestarian pembangunan sosioekonomi institusi kekeluargaan. Hal ini juga berlaku dalam kalanganpenduduk Sabah ketika usaha mengawal pandemik Covid-19.