PERANAN GURU PENDIDIKAN ISLAM SEBAGAI MURABBI BERDASARKAN PANDANGAN PEMIKIR KONTEMPORARI - Ghaiazra Mohammad Ali; Abang Mohd. Razif Abang Muis (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kertas kerja ini bertujuan untuk meneliti secara terperinci kajian-kajian yangberkaitan dengan Peranan Guru Pendidikan Islam (GPI) sebagai Murabbi. Penelitian inidilaksanakan bagi mengkaji hasil kajian-kajian yang dititikberatkan oleh pemikir-pemikirkontemporari. Kajian ini adalah penting kerana abad ke-21 ini menyaksikan pelbagaicabaran dan tribulasi yang terpaksa diharungi oleh GPI khususnya untuk melahirkan pelajarsebagai hamba dan khalifah yang bersahsiah mulia dan yang berupaya untuk menyumbangkepada kemajuan agama, bangsa, tamadun dan negara. Oleh itu, peranan GPI sebagaiMurabbi dilihat memiliki peranan yang penting dalam mencapai matlamat tersebut. Kertaskerja ini bersifat konseptual dan menggunakan kaedah analisis dokumen berdasarkan datasekunder seperti jurnal, artikel dan buku. Melaksanakan tanggungjawab sebagai Murabbi inipastinya memerlukan keupayaan yang konsisten selaras dengan kehendak FalsafahPendidikan Kebangsaan. Oleh yang sedemikian, persoalan yang timbul ialah, sejauh manapenekanan yang diberikan oleh para pemikir kontemporari dalam meneliti GPI sebagaiMurabbi? Mereka telah menjelaskan bahawa peranan GPI sebagai Murabbi adalah amatperlu dalam membentuk kecemerlangan akademik dan sahsiah para pelajar selaras denganagama Islam sebagai satu cara kehidupan. Kertas kerja ini berhasrat untuk menjawabpersoalan ini dengan meneliti kajian-kajian yang telah dijalankan oleh para pemikirkontemporari. Para pemikir kontemporari menjelaskan peranan GPI sebagai Murabbi perludalam membentuk kecemerlangan akademik dan sahsiah para pelajar.