LATIHAN DAN PEMBANGUNAN INDIVIDU BERDASARKAN PANDANGAN PEMIKIR SEMASA - Abang Mohd. Razif Abang Muis,; Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin,; Syamsul Azizul Marinsah,; Irma Wani Othman4, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini bertujuan meneliti secara terperinci kajian-kajian yang berkaitan denganlatihan dan pembangunan individu. Penelitian ini dilaksanakan untuk melihat kajian yangdititikberatkan oleh pemikir-pemikir semasa. Latihan dan pembangunan merupakan antaraaspek penting dalam meningkatkan prestasi pekerja dalam sesebuah organisasi. Tanpa latihandan pembangunan dalam menguruskan insan, impak yang negatif boleh melanda sesebuahorganisasi. Hal ini disebabkan timbulnya masalah seperti pekerja tidak efisien,penyelewengan, salah laku dan rasuah yang berleluasa. Oleh yang sedemikian, persoalan yangtimbul ialah, sejauh mana penekanan yang diberikan oleh para pemikir semasa dalam menelitiaspek latihan dan pembangunan individu tersebut? Artikel ini bertujuan menjawab persoalanini dengan meneliti kajian-kajian yang telah dijalankan oleh para pemikir semasa.