IMPLEMENTASI DAKWAH TERHADAP ETNIK SUNGAI DI SABAH: SATU ANALISIS AWAL - Mohd Sohaimi Esa,; Saifulazry Mokhtar,; Irma Wani Othman,; Romzi Ationg, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kepelbagaian etnik di Malaysia menunjukkan munculnya aneka adat dan budayayang berbeza dalam kalangan masyarakat. Setiap etnik mempunyai adat dan ritual tersendiridalam kehidupan mereka sama ada ia sejajar dengan kehendak Islam ataupun sebaliknya.Sebagai seorang pendakwah, kita seharusnya menggunakan implementasi dakwah yang penuhberhikmah agar seruan Islam yang dibawa mendapat tempat di hati mereka. Salah satu dariindikator kejayaan aktiviti dakwah adalah dengan mempunyai pengetahuan awal berkaitanlandskap kehidupan mereka termasuklah etnik Sungai. Walaupun jumlah populasi merekatidaklah seramai etnik yang lain, namun tanggungjawab menyeru mereka kepada Islam tidakboleh disisihkan. Justeru, kajian ini bertujuan untuk melihat landskap kehidupan etnik Sungai,reaksi etnik Sungai terhadap ajaran Islam, faktor-faktor etnik Sungai memeluk Islam danimplementasi dakwah yang sesuai dilaksanakan terhadap etnik Sungai di Sabah. Kajian inimenggunakan metode kualitatif dengan merujuk kajian lepas berkaitan dengan etnik Sungaiserta menjalankan temu bual semi sturktur terhadap sembilan individu yang berbangsa Sungaisebagai pendokong kepada fakta yang diperolehi. Dapatan kajian mendapati kaedah mendekatietnik Sungai dengan penuh hikmah seperti mendalami landskap kehidupan seharian mereka,mujadalah, dakwah bil lisan dan dakwah cAm merupakan implementasi dakwah yang berkesan.Kaedah pendekatan dakwah yang sesuai dapat menarik minat etnik Sungai untuk mendalamiagama Islam dengan lebih mendalam.