FUNGSI TABIK DALAM PEMBANGUNAN KOMUNITI: KAJIAN KES KUMPULAN SUARA BULUH PERINDU KUNDASANG - Jurry Foo; Trixie Marjorie Tangit; Dzurizah Ibrahim; Jalihah Md Shah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pembangunan komuniti dalam mencapai Matlamat Pembangunan Lestari(Sustainable Development Goal- SDG) menjelang tahun 2030 menekankan kepadapemerkasaan komuniti dalam mengoptimumkan sumber agar dapat dimanfaatkan untukmencapai kehidupan lebih baik. Bagi memahami senario ini, kajian penerokaan telahdilakukan dalam kalangan komuniti Suara Buluh Perindu Kundasang yang berjayamembangunkan Taman Budaya dan Inovasi Kundasang (TABIK) sebagai ruang yangbermanfaat kepada pembangunan komuniti. Data berkaitan usaha komuniti dan fungsiTABIK telah dikumpul melalui pemerhatian ikut serta dan temubual mendalam terhadapinforman yang terlibat secara langsung dalam pembangunan TABIK. Kajian mendapatibahawa TABIK penting dalam pengukuhan dan kelangsungan warisan budaya dan alamsekitar, memperkasakan modal insan, menjadi sumber pembangunan ekonomi dan menjaditunjang pembangunan komuniti yang lestari.