PENGETAHUAN COVID-19 DAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) DALAM KALANGAN KOMUNITI DI PULAU MABUL, SABAH. - Mohd Soffian Osman; Gusni Saat; Lutfi Hafifi Japili; Badariah Saibeh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini membincangkan tentang pengetahuan dan pemahaman komuniti mengenaiCOVID-19 dan pelaksanaan Perintah kawalan Pergerakan (PKP) yang bertujuan untukmembendung wabak COVID-19 daripada tersebar. Komuniti yang diberi fokus dalam kajianini adalah komuniti yang tinggal di pulau atau dikenali sebagai komuniti pulau. Dalam konteksnegeri Sabah, sebahagian penduduk tinggal di kepulauan terutama di daerah Semporna. Olehkajian ini menjelaskan sejauh mana sosialisasi pendidikan COVID-19 dan SOP PKP berlakudalam kalangan komuniti pulau, khususnya di Pulau Mabul, Semporna, Sabah. Metodologikajian yang digunakan pendekatan kualitatif melalui dua kaedah iaitu borang tinjauan dantemu bual separa berstruktur terhadap 105 orang responden yang terdiri daripada 13 peratuswarganegara Malaysia, 9 peratus penduduk tetap, 21 peratus orang pelarian dan 57 peratuspenduduk tiada kewarganegaraan. Unit analisis kajian ini adalah komuniti yang terdiridaripada pemimpin-pemimpin komuniti dan ketua isi rumah. Data kajian mendapatipengetahuan komuniti Pulau Mabul mengenai COVID-19 berada pada tahap baik. Hal inikerana ciri-ciri COVID-19 telah dapat digarap oleh responden dengan memberikan pelbagaiciri COVID-19 berdasarkan pengetahuan mereka. Pengetahuan tersebut banyak diperolehidaripada televisyen dan media sosial. Oleh kerana unit analisis kajian adalah komuniti, makatotaliti pelbagai ciri yang responden berikan menunjukkan bahawa komuniti Pulau Mabul tahumengenai COVID-19 secara umum. Walau bagaimanapun, pengetahuan COVID-19 tidakberhubung secara positif dengan pengetahuan terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)sebagai tindakan kerajaan bagi memutuskan rangkaian COVID-19. Selain itu, aspek amalan penjarakan fizikal dan pemakaian pelitup muka dilihat amat terabai dalam komuniti PulauMabul. Antara faktor utama yang menyebabkan pengabaian ini adalah ramai komuniti diPulau Mabul tidak berpendidikan kerana majoriti penduduk adalah bukan warganegara. Olehitu, mereka tidak dapat memahami dengan jelas kepentingan pematuhan SOP dalammembendung wabak COVID-19 daripada tersebar. Keadaan ini amat membimbangkan keranaianya boleh mendedahkan komuniti pulau terhadap jangkitan COVID-19.