PENGHASILAN SERUNDING KUBIS SEMASA PANDEMIK COVID-19 TERHADAP PEMBANGUNAN USAHAWAN WANITA PERINTIS - Jurry Foo,; Ubong Imang,; Jalihah Md Shah ,; Mohd Sohaimi Esa, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Serunding Kubis adalah produk inovasi yang dihasilkan semasa pandemik COVID-19 sebagai alternatif mengoptimumkan kearifan tempatan dalam menguruskan sumberpertanian yang mengalami masalah lambakan kerana tidak terjual. Penghasilan produk inidiilhamkan oleh penyelidik Universiti Malaysia Sabah (UMS) kemudian diproses olehkomuniti perintis. Artikel ini akan membincangkan pembangunan usahawan wanita perintismelalui penglibatan dalam penghasilan serunding Kubis. Kajian kes dalam kalangan komunitirintis ini melibatkan pengumpulan data melalui kaedah temu bual mendalam dan pemerhatianikut serta terhadap lima orang usahawan wanita yang terlibat secara aktif. Manakala hasilkajian dianalisis secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa penghasilan serundingKubis telah menyumbang kepada pemerkasaan usahawan wanita perintis, iaitu dari aspekekonomi, psikologi, sosial dan politik.