SEKTOR TIDAK FORMAL DAN AKTIVITI EKONOMI ALTERNATIF DI KOTA KINABALU, SABAH: SIFAT DAN KEBERTAHANANNYA - Jalihah Md Shah,; Dzurizah Ibrahim,; Jurry Foo,; Ubong Imang, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pembangunan yang pesat di bandar raya Kota Kinabalu telah menarik golonganpenghijrah dari luar-bandar dan negara jiran iaitu Filipina dan Indonesia untuk mencarisumber rezeki. Keterhadan peluang pekerjaan dalam sektor formal bandar menyebabkanaktiviti ekonomi alternatif dicari bagi memastikan kelangsungan hidup boleh diteruskan.Penjanaan pendapatan menerusi sektor tidak formal merupakan pilihan yang paling kerapdiceburi oleh penghuni bandar. Lazimnya, sektor ini dianggap sebagai pilihan pekerjaanterakhir, hanya diceburi oleh penghuni miskin bandar dan berhadapan dengan pelbagaimasalah. Meskipun begitu, sektor tidak formal masih menjadi salah satu sumber pendapatanutama isi rumah di bandar. Peningkatan penjaja yang menceburi sektor ini, kemunculan lokasidan penjaja baharu serta keupayaan penjaja lama bertahan menjadikan sektor ini sebagaisalah satu penyumbang pasaran kerja di bandar. Siapakah yang menjana pendapatan menerusisektor tidak formal? Mengapakah sektor ini terus diceburi dan bagaimanakah ia kekalbertahan? Justeru itu, kertas kerja ini mengenalpasti golongan yang terlibat dalam sektor tidakformal di bandar raya Kota Kinabalu. Selain itu, faktor-faktor yang menyumbang kepadakebertahanan sektor ini turut dibincangkan. Data daripada penyelidikan kualitatif terhadap 10orang penjaja di sekitar pusat bandar raya ini mendapati sektor ini disertai oleh pendudukdaripada latar belakang yang pelbagai. Sektor ini digerakkan oleh warganegara Malaysia danwarga asing yang tinggal sama ada di kawasan setinggan dalam bandar raya Kota Kinabalumahupun perkampungan pinggir bandar raya ini. Dalam pada itu, keunikan jenis perniagaan, fleksibiliti, lokasi yang strategik dan daya tahan responden sendiri pula telah menjadi antaratunjang kepada sektor ini terus subur dan bertahan.