IMPAK PANDEMIK COVID-19 TERHADAP KOMUNITI LUAR BANDAR: KAJIAN KES DI KG TERIAN, PENAMPANG SABAH - Ubong Imang; Dayang Suria Mulia; Jurry Foo; Jalihah Md Shah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pandemik COVID-19 telah mencetuskan kerisauan dalam kalangan masyarakatdunia dan turut menimbulkan pergolakan sosial dan ekonomi merentas negara. Walaupundaripada kajian lepas jelas menunjukkan kesan pandemik COVID-19 berbeza antara tempat,namun perhatian masih kurang diberikan kepada isu kesan pandemik COVID-19 terhadapkomuniti luar bandar sehinggakan tidak banyak maklumat yang dapat membantu untukmemahami bagaimana pandemik COVID-19 mempengaruhi penduduk dan kawasan luarbandar. Sehubungan itu, artikel ini bertujuan untuk meneliti kesan pandemik COVID-19terhadap komuniti luar bandar dengan memberi fokus kepada aspek pergerakan penduduk dankesannya kepada aspek sosial dan ekonomi. Kampung Terian, Penampang Sabah diambilsebagai kawasan penelitian. Data diperolehi melalui dua teknik iaitu temubual berdasarkanborang soal selidik dan temubual separa berstruktur. Dapatan kajian mendapati sungguhpunkampung Terian terletak jauh dari pusat bandar dan secara relatifnya terpencil dari kampungkampunglain, namun penduduk kampung tetap terkesan daripada pandemik COVID-19.Pergerakan mereka menjadi terhad susulan perlaksanaan kawalan pergerakan yangdilaksanakan secara berfasa oleh kerajaan. Oleh yang demikian aktiviti ekonomi dan sosialturut terjejas. Sungguhpun begitu, ramai daripada responden kajian berpendapat bahawakesan pandemik COVID-19 di peringkat sederhana memandangkan sebilangan besar dari kalangan penduduk bekerja sendiri dan masih boleh bergantung kepada sumber hutan, sungaidan hasil pertanian untuk menyara keperluan harian keluarga.