AMALAN SOGIT DALAM MASYARAKAT KADAZANDUSUN DI KAMPUNG TUARID LIAWAN KENINGAU SABAH: ANALISIS TERHADAP PERUBAHAN PENGAMALAN RITUAL - Syamsul Azizul Marinsah,; Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin,; Abang Mohd Razif Abang Muis,; Irma Wani Othman, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Setiap bangsa di dunia mempunyai suatu set adat tradisi yang diamalkan sejak sekianlama. Namun akibat daripada peredaran zaman, pengamalan terhadap adat-adat tersebutmengalami penyusutan dan perubahan yang disebabkan oleh beberapa faktor. Objektif kajianini adalah untuk mengenalpasti perubahan perlaksanaan amalan ritual sogit di KampungTuarid Liawan Keningau Sabah. Sogit secara mudahnya dapat dikonsepkan sebagai satu sethukuman yang dikenakan kepada pesalah adat dalam budaya Kadazandusun di Sabah.Sehubungan itu, kajian ini merupakan kajian kualitatif yang menggunakan metodepenggumpulan data melalui kaedah temubual. Hasil kajian mendapati, ritual adat sogit di Kg.Tuarid Liawan Keningau Sabah telah berlaku perubahan pengamalan dalam beberapa aspekantaranya perubahan pengertian terhadap istilah sogit, perubahan persepsi masyarakatkampung terhadap ritual sogit dan perubahan pihak yang mengendalikan kes sogit.