CABARAN DAN POLEMIK BEKERJA DARI RUMAH - Mohd. Soffian Osman,; Dzurizah Ibrahim,; Jalihah Md. Shah,; Jurry Foo, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Sebelum berlakunya pandemik COVID-19, amalan bekerja dari rumah (BdR) dalamkalangan negara-negara maju bermatlamat untuk meningkatkan keseimbangan kerjakehidupanpekerja. Sifat BdR yang anjal dan tugas yang boleh dilakukan di mana-mana sahajamenjadikannya amalan popular di negara maju. Namun, asas amalan BdR dalam kontekspandemik COVID-19 di Malaysia adalah untuk mengekang penularan virus. Justeru,ketidakpastian mengenai pengaturan kerja yang anjal, perubahan tempat kerja dari pejabatke rumah, serta adaptasi terhadap perubahan ini telah menimbulkan pelbagai pandangan danpolemik kerana keberkesanan tindakan yang disyorkan masih belum jelas dari aspekperundangan dan pelaksanaannya. Bersandarkan bahan sekunder dari kajian lepas, makalahini membincangkan cabaran dan polemik pengamalan BdR ketika pandemik COVID-19. Hasildapatan menunjukkan terdapat tujuh tema cabaran dalam melaksanakan WFH ketikapandemik iaitu: kesampaian internet dan infrastruktur digital; persekitaran nyahmanusia;keseimbangan dan konflik kerja-kehidupan; produktiviti; peralihan tanggungjawab majikankepada pekerja; waktu bekerja dan; pengasingan sosial. Sama ada amalan BdR ini akanditeruskan sebagai normal baharu selepas pandemik COVID-19, perkongsian pintar antarakesemua aktor yang terlibat seperti pemerintah, majikan, kesatuan sekerja mahupun pekerjaadalah amat kritikal dalam memastikan kejayaan BdR sama ada ia akan kekal menjadi pilihanselepas pasca COVID-19 atau tidak. Ia harus digunakan secara bijaksana untuk memastikanpekerja dilatih, dimotivasi dan dimanfaatkan untuk memberikan yang terbaik ke arah hasilyang diinginkan.