MIGRASI AGAMAWAN DAN IMPAKNYA TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN ISLAM DI SABAH - Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin,; Syamsul Azizul Marinsah,; Abang Mohd Razif Abang Muis,; Irma Wani Othman, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Perbahasan berkenaan impak migrasi di Sabah bukanlah satu perkara baharu.Bagaimanapun, perbahasan impak migrasi dalam arus perdana lebih menjurus kepada impakmigrasi ekonomi dan migrasi pelarian. Hal ini kerana kedua-dua dimensi tersebut berlakudalam skala yang besar. Hakikatnya, migrasi yang berlaku di Sabah tidak hanya tercakupdalam dua dimensi tersebut sahaja. Terdapat juga dimensi-dimensi migrasi lain yang turutberlaku, antaranya migrasi agamawan. Migrasi agamawan tidak dinafikan telah memberikanimpak yang besar terutamanya dalam perkembangan peradaban Islam di Sabah. Oleh itu,kajian ini akan membahaskan impak migrasi golongan agamawan terhadap perkembanganpendidikan Islam di Sabah. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang dijalankanmenggunakan pendekatan analisis kandungan dan temu bual. Kajian mendapati migrasiagamawan ke Sabah telah memberikan impak yang signifikan bermula dengan penyebaranawal Islam ke Sabah itu sendiri, proses-proses dakwah yang sentiasa dijalankan (sehinggamenyumbang kepada peningkatan komposisi Islam sebagai kumpulan majoriti), pindaanperlembagaan negeri yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi negeri, seterusnyapembangunan hal ehwal Islam dari segenap aspek termasuklah pendidikan Islam. Inimenunjukkan bahawa migrasi golongan agamawan berupaya memberikan impak signifikan ditempat yang didatangi mereka dan aspek ini wajar untuk diterokai lagi untuk kajian-kajianlanjutan.