IMPLEMENTASI KEPIMPINAN TRANSFORMASI DALAM KALANGAN PENTADBIR SEKOLAH DI DAERAH SANDAKAN: SATU TINJAUAN - Muhammad Safuan Yusoff; Romzi Ationg; Saifulazry Mokhtar; Irma Wani Othman; Mohd Azri Ibrahim; Mohd Sohaimi Esa; Azlan Syafie Abdullah @ Raymond Majumah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kepimpinan transformasi merupakan salah satu bentuk kepimpinan yang bolehdilaksanakan oleh sesiapa sahaja termasuklah pentadbir sekolah. Pentadbir perlu bijak dalammenentukan bentuk dan gaya kepimpinan yang digunakan dalam organisasinya keranakepimpinan merupakan kayu ukur kepada kejayaan sesebuah organisasi. Kajian ini bertujuanuntuk melihat implementasi kepimpinan transformasi dalam kalangan pentadbir sekolah didaerah Sandakan dalam menentukan hala tuju sekolah selaras dengan kehendak KementerianPendidikan Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 180 orang responden yang terdiridaripada pentadbir sekolah di daerah Sandakan. Sampel kajian dipilih secara rawak untuk menjawab soal selidik menerusi google form. Hasil kajian mendapati tahap implementasikepemimpinan transformasi dalam kalangan pentadbir sekolah di daerah Sandakan adalahtinggi iaitu memperolehi nilai purata 4.16. Pentadbir sekolah di daerah Sandakan menerapkanelemen implementasi kepimpinan transformasi dalam pentadbiran organisasi di sekolah dania dapat diterima baik oleh warga sekolah. Kajian ini diharapkan dapat memberi nilai tambahkepada pentadbir sekolah khususnya dalam memacu sekolah selaras dan sejajar denganpendidikan di era globalisasi ini.