MEMIMPIN MINAT PENYERTAAN GENERASI MUDA DALAM MEMPERLUAS PELUANG PEKERJAAN: SELEKSI ISU-ISU SEKTOR INDUSTRI PEMBINAAN DAN PEMBANGUNAN INFRASTRUKTUR - Mohd Kamal Mohd Shah,; Irma Wani Othman,; Muhammad Safuan Yusoff,; Romzi Ationg,; Anna Lynn Abu Bakar,; Mohd Sohaimi Esa,; Dr. Abang Mohd Razif Abang Muis, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Memimpin minat penyertaan generasi muda dalam industri pembinaan sebagaialternatif kerjaya profesional menjadi suatu keperluan kritikal negara apabila berhadapandengan kekurangan penyertaan tenaga kerja tempatan. Persepsi berkenaan dikaitkan dengansikap graduan melabelkan pekerjaan dalam industri pembinaan sebagai 3D 'Dirty, Difficultand Dangerous' (kotor, sukar dan bahaya). Artikel ini mengentengahkan seleksi isu-isukontemporari bagi meminimal margin pandangan skeptikal generasi muda berhubungindustri pembinaan lantas menjadikannya sebagai prospek kerjaya yang berwibawa,mencabar, menarik dan selamat untuk diceburi. Antara penelitian relevan dibincangkanmerangkumi (i) Peluang penyertaan kerjaya generasi muda dalam sektor pembinaan &infrakstrukur, (ii) Signifikasi pembangunan infrastruktur terhadap perancangan ekonomi luarbandar, (iii) Pembangunan infrastruktur pembinaan dalam perhubungan pengangkutan, (iv)Pelan perancangan pembangunan infrastruktur sektor pendidikan, (v) Strategi pembangunaninfrastruktur sektor pelancongan, (vi) Integrasi teknologi dan telekomunikasi dalampembangunan infrastruktur dan (vii) Impak Covid-19 ke atas sektor pembinaan di Malaysia.Hala tuju perbincangan bukan sahaja memfokalkan kepentingan pembangunaninsfrastruktur meningkatkan status sosial dan ekonomi persekitaran dan masyarakat,malahan menjana literasi dalam memimpin peluang pekerjaan dalam sektor pembinaan bagimengurangkan risiko graduan menganggur era pasca pandemik.